WYJĄTKOWA SYCYLIJSKA CZEKOLADA Z MODICA
CIOCCOLATO MODICANO
Dziś z wielką przyjemnością przedstawiam Wam słodki skarb Sycylii, niesamowitą i niepowtarzalną czekoladę z Modica, miasta w południowo-wschodniej części wyspy. Czekolada ta reprezentuje tradycję w czystej postaci, niezmienną od pokoleń recepturę i charakteryzuje się wyjątkowym smakiem osiąganym dzięki rzemieślniczemu procesowi jej produkcji.
Modica
Słodki smak czekolady wpisuje się nierozerwalnie w historię miasta Modica. Wielopokoleniowa wiedza i doświadczenie przekazywane z ojca na syna, wyjątkowe receptury, smaki i zapachy, stanowią niekwestionowane bogactwo tego miasta. Tutaj rzemiosło jest sztuką odtwarzaną przez umiejętne połączenie prostych i intensywnych składników. W 2018 roku tradycyjna modikańska receptura otrzymała oznaczenie IGP (indicazione geografica protetta – chronione oznaczenie geograficzne), co oznacza, że czekolada ta powstaje tylko w Modica a lokalni producenci wiernie odtwarzają pierwotną recepturę, zarówno jeśli chodzi o proces produkcji, jak i proporcje składników oraz dodatków.
Jak wygląda czekolada z Modica?
Jak powstaje czekolada z Modica?
Źródła procesu wytwarzania czekolady z Modica pochodzą z Ameryki Środkowej z czasów hiszpańskich konkwistadorów. Przez wiele stuleci potężne hrabstwo Contea di Modica (XIII-XIX w.) odgrywało znaczącą rolę w historii Sycylii, znajdując się jednocześnie przez wieki pod panowaniem Hiszpanii. To tu, w czasach świetności miasta, w pierwszej połowie osiemnastego wieku, Hiszpanie przywieźli xocoàtl - produkt, który mieszkańcy Meksyku otrzymywali z ziaren kakaowych mielonych na kamieniu zwanym metate w celu uwolnienia masła kakaowego i uzyskania ziarnistej pasty (kamień ten znajduje się na logo znaku IGP). Mieszkańcy Modica przejęli ten proces zanim nastała era mechanizacji i rewolucji przemysłowej, która szczęśliwie nie odcisnęła piętna na rzemieślniczym procesie produkcji, który w tradycyjnej formie przetrwał do dzisiejszych czasów.
Czekolada przygotowywana jest w metalowych foremkach o ściśle określonym kształcie i wymiarach. Nie ma tu miejsca na improwizację czy fantazyjne kształty. Tradycyjnie czekolada aromatyzowana była wanilią lub cynamonem. Obecnie większość zakładów rzemieślniczych oferuje także inne warianty smakowe, wśród których znajdziemy: peperoncino, kawę, pomarańczę, cytrusy, dodatek ziaren migdałów, orzechów, pistacji, imbiru, soli.
Muzeum
Gdzie w Modica zjeść i kupić czekoladę?
Nie mogłabym nie wspomnieć o dwóch niekwestionowanych perełkach miasta:
ANTICA DOLCERIA RIZZA, Via Sacro Cuore 64
L’ANTICA DOLCERIA BONAJUTO, Corso Umberto I159
Od 6 pokoleń i od ponad 150 lat rodzina Bonajuto zajmuje się rzemieślniczym wytwarzaniem czekolady a także innych słodyczy tradycji modikańskiej i sycylijskiej, głównie oryginalnego pochodzenia hiszpańskiego i arabskiego. Cukiernia została założona w 1880 roku przez Federico Bonajuto. Do dziś znajduje się ona dokładnie w tym samym miejscu stanowiąc miejsce silnie związane z historią miasta.
Smacznego!